Hoppa till sidans innehåll

Här är datum för vårens Senior Basketball Challenge

19 DEC 2018 17:15
Efter en framgångsrik inledningshöst på Senior Basketball Challenge så följer vi upp med en förhoppningsvis lika lyckad vårsäsong. Vi kommer att testa lite olika varianter av formatet men grunden är detsamma: rolig tävlingsbasket på motionsnivå!
  • Skapad: 19 DEC 2018 17:15

Först och främst: Ett stort tack till alla som var med och gjorde vår första höst av SBC till en succé! Som vi hoppas att ni märker så finns det en stor efterfrågan av tävlingsformer på motionsnivå och vi kommer fortsätta att utveckla och variera konceptet för att det ska bli både roligare och bättre.

Just motionsbasket med tävlingsinslag är ett hett ämne även på nationell nivå och Svenska Basketbollförbundet har tittat på vår satsning och gillar det verkligen. De vill också att vi provar FIBA:s officiella version, vilket innebär 3x3 med regler som kanske skiljer sig något från vad vi är vana vid.

Såhär ser vårens spelschema ut -- boka upp datumen redan nu:

9 februari - 3x3. 12 lag Mixed, 6 lag Damer.
2 mars - 3x3. 12 lag Mixed, 6 lag Damer.
30 mars - 5x5. 8 lag Mixed.
27 april - 3x3. 12 lag Mixed, 6 lag Damer.
25 maj - 5x5. Prel 8 lag Mixed.

Samtliga speldatum är lördagar, spelas i Eos-hallen och turneringarna startar kl 16.30.

*** 3x3 ***
Den stora skillnaden i FIBA:s officiella spelregler (som också kommer bli en OS-gren i Tokyo 2020) är att spelet fortsätter även när något lag gjort poäng. Bollen behöver alltså inte checkas efter poäng, utan laget som släppte in poängen kan direkt sätta bollen i spel -- samtidigt som laget som gjorde poäng kan spela försvar förutom innanför charge-cirkeln direkt under korgen.

För den som gillar video har FIBA satt ihop en film på 90 sekunder där de kortfattat går genom reglerna för 3x3. Finns att se här: https://fiba3x3.com/en/rules.html

Om ni vill se 3x3 mer i sitt sammanhang kan vi varmt rekommendera sommarens VM-final mellan Nederländerna och Serbien: https://www.youtube.com/watch?v=wutE7rI199U

*** 5x5 ***
Under våren kommer vi även, på populär begäran, spela helplans 5 mot 5-basket med domare. Formatet kommer att påminna om tidigare SBC-turneringar, dvs kortare matcher och cup-format med gruppspel och slutspelsmatcher. De 8 lag/träningsgrupper som haft högst deltagande i 3x3-omgångarna kommer att ges förtur till de 8 platserna i 5x5-spelet.

Formell inbjudan kommer via Facebook, så glöm inte att gå in och följa Skånebasket. Vill du stå med i sändlistan för att få information om SBC på epost? Skicka ett mail till This is a mailto link

Skribent: Johannes Grufstedt
Epost: This is a mailto link

Gilla oss på Facebook för att få uppdeteringar direkt i ditt flöde! 

Postadress:
Skånes BDF
Box 100 63
200 43 Malmö

Besöksadress:
Hyllie stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:
Tel: 0732626969
E-post: This is a mailto link

Se all info