Hoppa till sidans innehåll

Easy Basket


När Svenska Basketbollförbundet (SBBF) tog fram Spelarutvecklingsplanen (SUP) ändrade man även spelformerna för de yngsta barnen, för att göra det ännu lättare för fler barn att prova på, utvecklas i och älska basketsporten. Därför är det nu lagt mer fokus på barnens utveckling och deras idrottsupplevelse. Inom basketsporten vill vi att det ska finnas plats för alla att utvecklas och ha kul!

De nya spelformerna kallas för Easy Basket (EB) och är anpassade efter Riksidrottsförbundets (RF) rekommendationer för hur barnidrott ska bedrivas. Istället för traditionellt seriespel kommer barnen att delta i basketsammandragningar som innehåller både tävling och lek.

Spelreglerna är förenklarde och dessa är framtagna enligt aktuell forskning om barn och ungdomars utveckling, och beslutade av Svenska Basketbollförbundet tillsammans med BDF:en (basketdistrikten) för att på bästa möjliga vis utveckla och behålla spelarna. Riksidrottsförbundet har mer information om Idrott på barn och ungas villkor samt har utformat Riktlinjer för barn- och ungdomsidrott.

Vilket lag som vinner matchen är inte det viktigaste, i EB är alla vinnare! Eftersom matchresultatet ska ges liten uppmärksamhet och inte vara i fokus, kan coacher och spelare jobba på kvalitet i grundträningen och individuell utveckling utan risk för utslagning. "Så många som möjligt, så länge som möjligt, i en så bra verksamhet som möjligt!"

Easy Basket (EB)
Barnserier spelas under namnet Easy Basket (EB). Här deltar U12-spelare, det vill säga spelare som är under 12 år det år när höstsäsongen börjar (säsongen 2021/22 är U12-spelare födda 2010 eller senare).

Matcher spelas i följande former:

  • Easy Basket Cup: Sammandragningar med både tävling och lek
  • Easy Basket serie: Seriespel med sammandragningar liknande nivåträden för ungdom

I följande länkar finns mer information:

Uppdaterad: 29 AUG 2018 15:14 Skribent: Bo Olsson

Gilla oss på Facebook för att få uppdeteringar direkt i ditt flöde! 

Postadress:
Skånes BF
Box 100 63
200 43 Malmö

Besöksadress:
Hyllie stationstorg 2, 3 vån
215 32 Malmö

Kontakt:
Tel: 0732626969
E-post: This is a mailto link

Se all info