Hoppa till sidans innehåll

Uppdatering 23 januari gällande Covid-19

23 JAN 2021 12:02
  • Uppdaterad: 23 JAN 2021 12:02

Veckans besked från regeringen gav ett positivt besked till idrottsrörelsen, särskilt de yngre spelarna. Fortsatt lämnas dock mycket av tolkningarna åt både distrikt, kommun och förening. 

Det blev ett händelserikt slut på arbetsveckan, när först regering på torsdagen angav riktlinjer för tiden efter att de nuvarande löper ut på söndag. Den senaste månaden har alla former av träning varit nerstängd, men från och med måndag öppnar regeringen för att barn födda 2005 eller senare ska kunna träna igen -- även inomhus. 

Vad säger Regeringen

Vid pressträffen på torsdagsmorgonen meddelade regeringen följande: 

“Regeringen meddelade den 21 januari att icke nödvändiga verksamheter som drivs av staten, regioner eller kommuner bör hållas fortsatt stängda men att aktiviteter för barn födda 2005 eller senare undantas. Idrotts-, fritids- och kulturverksamhet för barn födda 2005 eller senare, såväl inomhus som utomhus, ska kunna bedrivas. Verksamheten ska bedrivas ansvarsfullt och i enlighet med pandemilagen och Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd.”

Regeringens text i sin helhet

Vad säger SBBF

På fredagen lämnade SBBF sin tolkning av Regeringens uppdaterade föreskrifter: https://www.basket.se/Nyheter/nyheterfransbbf/baskettraningarforyngrekanaterupptas/

– Vi ser mycket positivt på att våra yngre basketspelare nu kan återvända till basket inomhus, om än i begränsad form och utan seriespel. Det är ett viktigt beslut som går i rätt riktning, säger Svenska Basketbollförbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo.

SBBF:s uppstolpade tolkningar i detalj finns att läsa här: https://www.basket.se/globalassets/svenska-basketbollforbundet/dokument/policys-och-riktlinjer/sbbfs-tolkningar-av-covid19-rad-210122.pdf

Vad säger Skånebasket

Nu är det tillåtet även för spelare födda 2004 och tidigare att träna, dock fortsatt helst utomhus och inte i större grupper än åtta personer, enligt pandemilagen. 

Spelare födda 2005 och senare kommer från och med måndag, 25 januari, att kunna träna inomhus på ett smittsäkert sätt. Även “enstaka matcher” tillåts. En stor del av denna frågan, både för tävling och match, kommer att hamna på kommunal nivå där lokala föreskrifter får bestämma ifall lag får tillgång till hallar och möjlighet att träna. 

Skånebaskets Tävlingskommitte efterforskar närmare besked från SBBF och RF vad gäller öppningen för den yngre kategorin att spela enstaka matcher, och exakt hur det kommer påverka oss. TK ber att få återkomma med mer information inom kort. Bestämt är dock att det inte kommer bli några matcher i den absoluta närtiden.

– De här barnen, där vissa av dem inte har rört på sig på en månad eller mer, måste få en chans att få träna och vänja sig vid explosiva rörelser innan vi gör något. Om vi börjar med matcher direkt riskerar vi att långtidsskada en hel generation, säger TK:s ordförande Anna Holmberg.

Kvarstående frågor och resurser

  • Allmänna frågor om Covid-19 i relation till idrott och hjälp med att tolka FHM:s riktlinjer kan ställas till This is a mailto link.
  • Information om RF:s kompensationsstöd kan hittas här: https://www.rf.se/coronavirusetochidrottsrorelsen/
  • Frågor kring tävlingsverksamheten inom Skåne kan ställas till This is a mailto link
  • Som förening uppmuntrar vi dig att delta i Skånebaskets digitala miniträffar för ordföranden. Ett halvtimmeslångt, digitalt möte var 4-6 vecka där vi träffas och utbyter tankar och idéer. Kontakta This is a mailto link för mer info.
Skribent: Johannes Grufstedt
Epost: This is a mailto link

Gilla oss på Facebook för att få uppdeteringar direkt i ditt flöde! 

Postadress:
Skånes BDF
Box 100 63
200 43 Malmö

Besöksadress:
Hyllie stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:
Tel: 0732626969
E-post: This is a mailto link

Se all info