Hoppa till sidans innehåll

Föreningsutveckling


Många gånger har en förening höga idrottsliga mål, men har inte tillräcklig kunskap och/eller kraft att lägga ner energi även på den organisatoriska strukturen i föreningen, så att den går hand i hand med den sportsliga. Brister i föreningens organisation kommer därför att även påverka den sportsliga verksamheten och kvalitén.

Dessutom är samhället och idrottsrörelsen i ständig förändring. För att hänga med i utvecklingen behöver idrotten ständigt se över och förbättra sin verksamhet. Med andra ord, att aktivt arbeta med föreningsutveckling och därigenom inleda en process som stärker såväl organisationen, föreningsdemokratin, delaktigheten som den sportsliga verksamheten.

Den huvudsakliga verksamheten inom distriktet genomförs i föreningarna. Att stärka organisationerna i dessa genom en satsning på föreningsutveckling är därför en av de viktigaste uppgifterna för Skånebasket.

Vanligtvis skapar även föreningsutveckling tillväxt i en förening, då välorganiserade föreningar har bättre förutsättningar för expansion. Detta gäller dels antalet medlemmar (aktiva spelare, aktivitets- och organisationsledare), dels verksamheten i föreningen. Satsningen kommer därigenom inte bara ha en positiv påverkan på den aktuella föreningen utan även på hela distriktet.

Föreningens utvecklingsarbete kan delas in i tre områden:

  • Kärnverksamhet: Bra idrottslig verksamhet med välutbildade ledare och spelare
  • Stödverksamhet: Bra struktur på styrelse och kommittéarbetet med tydlig avgränsning i arbetsuppgifter och en klar ansvarsfördelning
  • Kringverksamhet: Roliga och trevliga kringarrangemang som ger föreningens medlemmar ett mervärde och skapar intäkter till föreningens idrottsliga verksamhet

Föreningar som jobbar med att utveckla alla tre utvecklingsområdena för att förändra dem från nuläge till nyläge kommer troligtvis att bli framtidens vinnare.

Uppdaterad: 13 AUG 2012 17:00 Skribent: Bo Olsson

Gilla oss på Facebook för att få uppdeteringar direkt i ditt flöde! 

Postadress:
Skånes BDF
Box 100 63
200 43 Malmö

Besöksadress:
Hyllie stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:
Tel: 0732626969
E-post: This is a mailto link

Se all info